
Tüm WIRTGEN makinelerde tahrik ünitesi tahrik dişlisine güç bağlantısıyla bağlıdır. Bu tahrik dişlisi, motor gücünün zincirlere en ideal bir şekilde aktarılmasını ve traksiyonu güçlü bir ilerleme sağlar. Bu sırada tahrik dişlisi, şasi zincirini kavrayarak, döndürerek ve bu şekilde şasiyi harekete geçirerek ilgili hidrolik motorun tahrik torkunu bir dişli kutusu üzerinden halkalı zincire aktarır.
Soproket olarak da bilinen tahrik dişlisi şasilerde yürüyüş yönüne bakıldığında arka aksta yer alır. Geri gidişler bu nedenle zincirde yüksek bir aşınmaya yol açar, çünkü kılavuz tekerleğin üzerinden uzatılmış yük çekişi nedeniyle zincir yükü artar. Uzun geri gidişler şasi bileşenlerinin yıpranması oldukça hızlandırır. Kazıma işlemi olmadan ileri gidişlerde kısa yük çekişi şasi parçalarındaki yükü azaltır. Makine ileriye yönde kullanıldığında, bu nedenle zincir aşınması minimumda tutulabilir.
Şasi zincirinin burçlarının tahrik dişlisinin dişlerine giriş ve çıkış hareketi hem zincirde hem de tahrik dişlisinin kendisinde aşınmaya yol açar ve zamanla geometrisini değiştirir.
Zincirin ve tahrik dişlisinin diş dağılımı tam olarak birbirine uyarlanmıştır. Tahrik dişlisinin aşırı aşınması nedeniyle diş yanaklarının birbirlerine olan mesafesi değişir (aşınma nedeniyle diş kesiti azalır), bu durum zincir halkalarının güçlü bir şekilde aşınmasına veya genleşmesine (özellikle aşınmış bir tahrik dişlisi yeni bir zincirle kullanıldığında) yol açar. Pime ve burca baskı artar, bu bileşenlerin aşınması hızlanır.
Şekli nedeniyle bir tahrik dişlisinin aşınması, bir aşınma tablosu kullanılarak sonrasında yapılacak ölçüm değeri karşılaştırmalı ölçümlerle belirlenemez. Güvenilir bir aşınma değerlendirmesi için sıra dışı hasarlar (örn. dişlerde kırılmalar, tahrik dişlisinde çatlaklar vs.) veya diş yanaklarına veya tahrik dişlisinin alın tarafında sürekli sürtünme sonucu ortaya çıkan yıpranmalar bakımından görsel kontrol yapılabilir.